Πληροφορίες

Οι Σπέτσες είναι ένα μικρό ιστορικό νησί που βρίσκεται δεξιά της εισόδου του Αργολικού κόλπου, σε απόσταση μόλις 1,5 μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 μιλίων από τον Πειραιά. Είναι ένα πευκόφυτο νησί, χαρακτηριστικό που της χάρισε το όνομα "Πιτυούσσα", με το οποίο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα έως του πρώτους Βυζαντινούς αιώνες. Αργότερα οι Ενετοί θα την ονομάσουν Isola de Spezzie, δηλαδή "αρωματοφόρο νήσο" εξαιτίας της αφθονίας του εδάφους της σε αρωματικά φυτά. Η σημερινή ονομασία του νησιού προέκυψε από ως παραφθορά της ενετικής κατά μία εκδοχή ή προήλθε από το αρβανίτικο "Πέτσα" (Πετσιώται), γλωσσικό μετασχηματισμό είτε της λέξης "Πιτυούσσα" είτε της λέξης "Spezzie".

Οι Σπέτσες διαθέτουν ενδιαφέρουσα ιστορία, ιδίως κατά τους νεότερους χρόνους. Πέρασαν διαδοχικά από την κυριαρχία των Ενετών στους Τούρκους και κατόπιν στη δικαιοδοσία του νέου ελληνικού κράτους. Στη διάρκεια των αιώνων η ναυτική παράδοση καθόρισε την εξέλιξη του νησιού, ενώ το αγωνιστικό πνεύμα των κατοίκων οδήγησε σε γεγονότα που στιγμάτισαν την πορεία του. Πράγματι, οι Σπετσιώτες ναυτικοί και καραβοκύρηδες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832), ενώ ο τόπος είχε καταστραφεί ήδη 2 φορές των προηγούμενο αιώνα λόγω των επαναστατικών διαθέσεων και πρακτικών που επέδειξαν από νωρίς οι ντόπιοι απέναντι στο Οθωμανικό κράτος.

Σήμερα προσεγγίζοντας κανείς από τα λιμάνια της Κόστας ή του Πειραιά αντικρύζει ένα πανέμορφο τοπίο με ήπιες πευκόφυτες πλαγιές που φτάνουν μέχρι τις ακτές και αγκαλιάζουν την όμορφη πόλη των Σπετσών. Το επιβλητικό κτίριο του Ξενοδοχείου Ποσειδών ξεχωρίζει εξαιτίας τόσο του μεγέθους του όσο και της κομψής νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής του και προδιαθέτει τον επισκέπτη για όσα θα αντικρύσει περπατώντας στα δρομάκια του οικισμού. Νεοκλασσικά διώροφα σπίτια με χρωματιστά πορτοπαράθρα, μικρά περίτεχνα μπαλκόνια και κεραμιδένιες στέγες αντικρύζουν τη θάλασσα σκαρφαλώνοντας τις πλαγιές. Εντυπωσιακές μπουκαμβίλιες χρωματίζουν τους τοίχους των αρχοντικών και λουλούδια σε γλάστρες αρωματίζουν την ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα ρομαντική και γαλήνια, αφού η κίνηση των οχημάτων απαγορεύεται ρητά. Μια βόλτα από την Ντάπια στο παλιό λιμάνι, με τα πόδια ή με άμαξα, χαζεύοντας τα αρχοντικά της παραλίας και τα παραδοσιακά καρνάγια, μια βουτιά σε κρυστάλλινα νερά με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, ένα γεύμα με φίλους σε κάποιο από τα εστιατόρια της περιοχής, μικρές απολαύσεις που θα σας αναζωογονήσουν σωματικά και ψυχικά.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι οι Σπέτσες αποτελούν έναν τόσο δημοφιλή προορισμό ειδικά για τους Αθηναίους. Ακόμα και ένα σύντομο διήμερο στις Σπέτσες αρκεί για να ξεφύγει κανείς από τους ρυθμούς της πόλης. Το ζεστό φιλόξενο πνεύμα των ντόπιων εγγυάται μια ευχάριστη εμπειρία διακοπών, ενώ η άρτια τουριστική υποδομή του νησιού μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πλέον απαιτητικού επισκέπτη.

Πρόσβαση

  • Από τον Πειραιά δρομολόγια με υδροπτέρυγα (δελφινια) και καταμαράν
  • Από την Κόστα, που απέχει μόλις 1.5 ναυτικό μίλι από το απέναντι κεντρικό λιμάνι των Σπετσών, την Ντάπια, θα έρθετε στο νησί με πλωτά μέσα, όπως καΐκια (μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες), θαλάσσια ταξί και Ferry boat. (Τα θαλάσσια ταξί, που παίρνουν μέχρι 8 άτομα,τα ναυλώνετε εσείς και αναχωρούν αμέσως. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια τους κρατάνε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα καΐκια αναχωρούν από Κόστα και Σπέτσες αμέσως μόλις γεμίσουν. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια τους κρατάνε μέχρι νωρίς το βράδυ.)